Circulaire scholen

Bron: BDG Architecten

Buyer Group in cijfers

0

deelnemers

0

organisaties in de schil

0

projecten

0

marktpartijen

0

consultaties

Een schoolgebouw moet vooral goed onderwijs faciliteren, een inspirerende plek en veilig ‘thuis’ voor kinderen zijn. Tegelijkertijd heeft de school een belangrijke maatschappelijke rol. De school, het schoolgebouw en het schoolplein kunnen een toonbeeld zijn voor de grootschalige verduurzamingstransities waar we voor staan. De spagaat tussen investeren in onderwijs of het gebouw en het managen van alle verschillende belangen, maakt de huisvestingsopgave van scholen een zeer complexe opgave. Maar, wat als circulariteit een rol kan vervullen om verschillende ambities aan elkaar te verbinden? Ligt hier dan misschien de sleutel om de realisatie van ambities dichterbij te brengen?

De Buyer Group circulaire scholen werkte het afgelopen jaar aan de ontwikkeling van een marktvisie en inkoopstrategie om te ontdekken hoe de deelnemers een impuls kunnen geven aan de verduurzaming van schoolgebouwen. De basis hierin is het toepassen van circulaire ontwerpstrategieën en de 5 centrale thema’s: welzijn, energie, materiaal bewust, toekomstbestendig en klimaatadaptief. Om hier handvatten voor te bieden ontwikkelde de Buyer Group onder andere samen met Off Road Innovations, Cirkelstad, W/E Adviseurs en TNO het Ambitieweb Circulaire Scholen. Met dit Ambitieweb kunnen schoolbesturen, gemeenten en huisvestingsadviseurs het thema circulariteit bij nieuwbouw en renovatie een volwaardige plek geven.

Deelnemers gebruiken met behulp van het Ambitieweb informatie op gestructureerde wijze voor de visie en ambitievorming. Het helpt om uitvragen te concretiseren, de markt beter uit te dagen om samen slimme oplossingen te bedenken en de ambities te realiseren binnen gestelde budgetten. Het is een basis voor een dialoog tussen gemeente, school en de markt, en toepasbaar vanaf initiatief, in ontwerp, uitvoering en het gebruik. Tijdens het proces van deze Buyer Group namen deelnemers de tijd om elkaar echt te leren kennen en te doorgronden wat ieders ambitie en drijfveren zijn. Zo is er een gezamenlijk draagvlak ontstaan voor de 5 thema’s en de aanpak in de strategie. Het succes zit in de concreet ontwikkelde handvatten die door middel van een praktijktoets ook buiten de kerngroep zijn getoetst. Maar, ook in de enthousiaste en betrokken deelnemers die met elkaar bouwen aan een community waarbinnen de deelnemers zich kwetsbaar op durven te stellen.

Om te zien of we samen ook echt impact kunnen maken, is er een impactberekenig gemaakt door W/E Adviseurs. Daarvoor is een referentieschool genomen. De berekening toont aan dat deze werkwijze een grote besparing in CO2 kan opleveren wanneer we de marktstrategie op grote schaal toepassen. De komende tijd gaan we dan ook inzetten op het delen van de marktvisie en strategie, evenals het verspreiden van de kennis uit het Ambitieweb Circulaire Scholen. Hoeveel CO2 precies? Dat kunnen we in kaart brengen met de eerste scholen die op deze wijze worden aanbesteed.

Deelnemer aan het woord

Praktijkervaring van Ronald van Eerten, beleidsontwikkelaar milieu en circulariteit, gemeente Kampen

Bron: De Zwaneridder

"Kennis opdoen die je gelijk in de praktijk kan brengen"

"Dankzij deze Buyer Group heb ik kennis opgedaan en een werkbare omgeving gecreëerd die we direct in de praktijk konden brengen in het bestemmingsplan Hanzewijk in Kampen. Daar worden twee scholen naast elkaar gebouwd die gemeenschappelijke ruimten delen, maar wel hun eigen identiteit behouden. De Buyer Group heb ik als een duidelijk proces ervaren. Het is erg prettig om zowel met de kernleden als de schil en de marktpartijen te kunnen discussiëren. De samenwerking met de andere deelnemers gaf veel inspiratie, maar maakte ook duidelijk dat niet alles kan en sommige zaken tijd vergen. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk een projectteam in te richten met verschillende disciplines. Praktijkvoorbeelden zijn een belangrijk instrument om te laten zien dat het wiel al is uitgevonden en alleen de fiets eromheen nog gebouwd hoeft te worden."