Houtbouw

Buyer Group in cijfers

0

deelnemers

0

projecten

0

marktpartijen

0

consultaties

Nederland staat voor een uitdagende opgave: we hebben meer huizen nodig, maar we moeten ook minder vervuilen. Houtbouw is een milieuvriendelijk en circulair alternatief voor betonbouw. Het biedt kans om de woningbouwproductie te versnellen. Gedreven door maatschappelijke ontwikkelingen, als grondstoffenvraagstukken, klimaatverandering en stikstofproblematiek, wint houtbouw aan populariteit.

Houtbouw is een allesomvattende term. Het gaat om houtskeletbouw (HSB), Cross Laminated Timber (CLT), houten draagconstructies of gevels (funderingspalen, muurelementen, dakconstructies), houten draagconstructies met stenen gevels en betonconstructies met houten gevels. Vanwege de veelzijdigheid van het materiaal geloven de deelnemers van Buyer Group houtbouw erin dat hout een goede oplossing kan bieden voor verschillende maatschappelijke problemen.

De Buyer Group houtbouw stimuleert de opschaling van woningbouw in hout, onder andere door het ontwikkelen van een gezamenlijke marktvisie en inkoopstrategie. Enthousiaste projectleiders gingen ermee aan de slag en zijn trots op de oplossingen die houtbouw kan bieden voor diverse knelpunten. De Buyer Group publiceerde diverse praktijkvoorbeelden, onderzoeken en rapportages, zoals het inspiratieboek Woningbouw in hout. Hierin staan 18 voorbeeldprojecten in de (sociale) woningbouw die houtbouw gebruiken.

Rapportage woningbouw in hout

Eerlijke praktijkvoorbeelden met prachtige beelden

De ‘Rapportage Woningbouw in hout’ gaat in op houtbouwsystemen die toegepast (kunnen) worden in de (sociale) woningbouw in Nederland. Dit gaat van seriematige grondgebonden woningen tot appartementsgebouwen van maximaal zes bouwlagen. De Rapportage is ontwikkeld in het kader van de Buyer Group Houtbouw, een samenwerking van acht Brabantse Woningcorporaties onder de naam ‘Lente’. De samenwerking bestaat uit Alwel, Area, Brabant Wonen, Casade, Stadlander, TIWOS, WonenBreburg en Zayaz. Deze corporaties zien kansen voor houtbouw, maar hebben tegelijkertijd nog veel vragen. Deze Rapportage geeft een overzicht van de beschikbare informatie en gaat in op de voordelen en aandachtspunten van bouwen in hout.

Daarnaast was grote behoefte aan voorbeeldprojecten en ervaringen. Daarom ontwikkelde het Transitieteam Circulaire Bouweconomie het Inspiratieboek Woningbouw in hout, dat zij in maart 2021 publiceerden. Het presenteert 18 voorbeeldprojecten in de (sociale) woningbouw, waaronder laagbouw en hoogbouw, HSB, CLT en hybride vormen in combinatie met staal, beton of baksteen. Het boek spreekt tot de verbeelding met prachtige beelden en enthousiaste, eerlijke ervaringen van betrokken woningcorporaties, architecten en bouwers. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties financierde de publicatie. Wilt u meer informatie over het Inspiratieboek Woningbouw in hout of wilt u het boek bekijken? Dan kan via deze link!