Verkeersborden en bewegwijzering

Buyer Group in cijfers

0

deelnemers

0

ton gerapporteerd besparingspotentieel CO2

0

organisaties in de schil

0

projecten

0

marktpartijen

0

marktconsultatie

Verkeers- en straatnaamborden: Nederland staat er vol mee. Maar, ze zijn nog lang niet zo duurzaam als zou kunnen. De productie en plaatsing van verkeersborden en bewegwijzering gaat gepaard met grondstofverbruik en CO2-emissies. In de Buyer Group verkeersborden en bewegwijzering gingen publieke opdrachtgevers aan de slag met verduurzaming.

De Buyer Group wil de impact van de productie en plaatsing van verkeersborden en bewegwijzering terugbrengen door bijvoorbeeld borden te hergebruiken en alternatieve materialen toe te passen. Door producten zoveel mogelijk uit Europa te halen, wil de Buyer Group de risico's op slechte arbeidsomstandigheden in de productieketen verkleinen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om kinderarbeid of uitbuiting. Deze Buyer Group geeft hier richting aan met een gezamenlijke marktvisie en inkoopstrategie en de opdrachtgevers beogen opschaling, meer impact en een eenduidig signaal naar de markt. Hierdoor wordt het voor marktpartijen gunstiger om duurzame investeringen te doen en eenvoudiger om in te schrijven op aanbestedingen.

Deelnemers geven aan dat zij zich op specifieke aanbestedingen wilden richten en ze het klein en behapbaar wilden houden. Als aanvulling daarop sluiten zij zo veel mogelijk aan bij de belevingswereld van de inkopers. De Buyer Group is trots dat zij met een hecht team binnen een jaar een mooie marktvisie opleverde.

Deelnemer aan het woord

Remco van Ahee, adviseur inkoop fysiek domein en Circulair inkopen GWW, gemeente Wageningen

"Inzicht krijgen in de behoefte en knelpunten van de markt"

"Het proces verliep af en toe wat stroef, mede door op afstand met elkaar overleggen vanwege de coronamaatregelen. Maar, dat heeft ons als Buyer Group er niet van weerhouden onze doelstellingen van samenwerken en eenduidige uitvragen op het gebied van duurzaamheid te bewerkstelligen. Zo hebben we goed inzicht gekregen in de behoefte en knelpunten van de markt, maar ook in de knelpunten binnen opdrachtgevend Nederland. We moeten echt meer ervaring en kennis delen als het gaat om uitvragen waar duurzaamheiddsoelstellingen te behalen zijn. Dat kan, daar ben ik van overtuigd. Vaak maakt het onbekende onzeker, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Stap op je inkopende collega af en praat met elkaar. Zo krijgen we meer gevoel en goede uitvragen waar de markt mee gediend is, maar zeker ook onze duurzaamheidsdoelstellingen. We hebben weer een grote stap gezet."