Zero emissie bouwmaterieel

Bron: Van Oord

Buyer Group in cijfers

0

deelnemers

0

organisaties in de schil

0

projecten

0

marktpartijen

0

marktconsultatie

De bouw en landbouw is jaarlijks verantwoordelijk voor zo’n 8% van de totale CO2-uitstoot van het verkeer in Nederland. Deelnemers aan de Buyer Group zien dit graag anders. Zij stimuleren het versneld toepassen van emissieloos bouwmaterieel bij projecten in de grond-, weg- en waterbouw en de burger- en utiliteitsbouw zoals maaien, baggeren en grondverzet bij dijkversterkingen.

De Buyer Group ging met het Transitiepad Weg-, Dijk- en Spoormaterieel (WDSM) aan de slag met een gezamenlijke marktvisie en inkoopstrategie. Het Transitiepad WDSM geeft uitvoering aan de Strategie Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuurprojecten van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en werkt daarbij samen met de aanpak Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB).

Een belangrijk succes van de Buyer Group is dat verschillende publieke opdrachtgevers onderling resultaten uitwisselen. Opdrachtgevers doen mee aan deze Buyer Group om ervaringen met elkaar te delen en om nieuwe ideeën op te doen. Ze kwamen tot de ontdekking dat er voor dit complexe vraagstuk nog geen oplossing is die voor iedereen hetzelfde is. Vanwege de diverse en brede markt is het leerzaam om met elkaar inzicht te krijgen in de mogelijkheden. De ambities kunnen alleen gerealiseerd worden door een nauwe en soms nieuwe manier van samenwerken met de markt, al vóór de uitvraag: "Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Deelnemer aan het woord

Praktijkervaring van Carla Vosmaer, project- en contractmanager Team Onderhoud en Adviseur verduurzaming Infra, provincie Noord-Brabant

Bron: Van Doorn

"Soms is pas op de plaats maatschappelijk verantwoord"

"Enkele jaren geleden hoorde ik voor het eerst over Buyer Groups. Ik was enthousiast over het idee om met meerdere opdrachtgevers gezamenlijk op een vergelijkbare manier de markt uit te dagen. De Buyer Group zero emissie bouwmaterieel sloot goed aan bij de onderwerpen waar wij ons als provincie mee bezig houden. Zowel vanuit het Schone Lucht Akkoord als onze stikstofopgave. We moeten zeker vaart maken met zero emissie bouwmaterieel, maar het is niet haalbaar om morgen alles al 100% emissieloos uit te willen vragen. Beschikbaarheid, kostencurves en afschrijftermijnen maken dat het maatschappelijk verantwoorder is om voor sommige materieelcategorieën pas op de plaats te maken. Ook is het belangrijk om te kijken waar zero emissie de meeste meerwaarde heeft, zoals in een stedelijke omgeving of bij natuurgebieden."